
Het magazine van Josepha Guillaume is een must have! In dit magazine praktische kennis, inspirerende verhalen en frisse perspectieven op klassieke dressuur, paardensport, diervriendelijke veehouderij, hoefverzorging en voeding – inclusief bitloos en hoofdstelloos, altijd gebaseerd op positieve bekrachtiging.
Of je nu een nieuwsgierige beginner bent of een ervaren paardentrainer, ongeacht de discipline – professioneel of recreatief, bereden of niet – ons magazine stelt je in staat om weloverwogen, meelevende keuzes te maken – voor het paard en voor jezelf.
Dit magazine bevat alle puzzelstukjes
Lees. Heroverweeg. Herbeeld – uit liefde voor het paard.
Ik ben dan ook erg trots dat ik ben toegevoegd aan het expert panel van The Yellow Horse Revolution en een vast artikel in het magazine heb over bitfitten en hoofdstelfitten! Wil je dit magazine bestellen? Klik dan hier. Binnenkort is het magazine ook in print en met abonnement verkrijgbaar!
Yellow Horse Revolution Magazine; bitloos versus met bit. Het artikel!
Bitfit en hoofdstelfit
Vroeger…de tijden dat we nog op het oog een zadel op een paard pasten, een hoofdstel erom en een bit erin.
Inmiddels weten we allemaal de noodzaak van een goed passend zadel, zelf loop je ook niet goed op te kleine of te grote schoenen. Maar toch wordt er nog maar al te vaak een bit of een hoofdstel bij een paard ingedaan zonder te weten of het nu echt wel bijdraagt aan het welzijn en de prestaties van je paard.
Een bit wordt maar al te vaak uitgekozen omdat iemand op stal ook zo’n bit heeft of omdat een vorig paard dat ook had. Toch kan het juiste bit een wereld van verschil maken voor zowel het welzijn van het paard, maar ook voor prestaties in de sport.
We kennen allemaal wel een voorbeeld van een paard wat fantastisch liep tijdens het proefrijden bij de vorige eigenaar. Eenmaal thuis met jouw hoofdstel en bit erin merk je dat het allemaal minder soepeltjes gaat, ook maanden later. Of wat te denken van een paard welke maar niet rustig in de aanleuning wilt worden. Of een paard welke steeds de rug wegdrukt en het hoofd omhoog waarbij alles al gecheckt is. Grote kans dat je met een ander bit en/of hoofdstel wel die gewenste, rustige aanleuning verkrijgt.
Er zijn niet voor niks verschillende bitten, denk aan een bustrens, watertrens en stang. Ongebroken, dubbelgebroken, enkelgebroken en dan ook nog eens van verschillende materialen. Ieder bit heeft specifieke eigenschappen in diverse ontwikkel- en trainingsstadia van het paard.
Ditzelfde geldt ook voor hoofdstellen. Wist je bijvoorbeeld dat waar de bakstukken lopen er ook vele zenuwbanen samen komen? Of dat vanuit het tongbeen er diverse verbinden lopen die weer invloed hebben op het gebruik van de schouder en het achterbeen. Allemaal facetten die van nature perfect zijn afgestemd op elkaar, maar die we door een net niet fijn hoofdstel of verkeerd bit in de weg zitten.
Dit is de reden dat een bitfit en hoofdstelfit jou en je paard op weg kan helpen.
Springen, dressuur, recreatie
Welke discipline je ook beoefent, dat maakt voor zowel een bitfit als hoofdstelfit geen verschil. De biomechanica van het paard blijft hetzelfde. Als ruiter wil je dat je paard je zo kan dragen zonder dat het paard zelf schade oploopt aan het lichaam.
Wij kijken als bitfitter naar wat bijdraagt aan de positieve ontwikkeling van jou en je paard als team. Hierbij staat het welzijn van het paard altijd voorop! Tussen de verschillende bitten, bitringen en hoofdstellen zit veel verschil. Het ene bit zal je paard meer helpen in de horizontale balans terwijl een ander bit bijvoorbeeld meer ondersteuning biedt aan een paard wat achter de loodlijn duikt of juist net ingereden wordt. En zo zijn er nog veel meer ondersteunende functies van het bit.
Dit maakt ook dat een bit niet een paardenleven mee kan gaan. Een bit ontwikkeld zich mee met het paard en jou als ruiter, oftewel jullie als team! En dat is waar wij jullie als bitfitter en hoofdstelfitter in kunnen ondersteunen.
Bitloos versus met bit
En wat als je liever bitloos rijdt? Bitloos is niet per definitie paardvriendelijker of beter. Soms is het beter om te kiezen voor een bit omdat dat voor het paard zachter kan zijn als sommige bitloze hoofdstellen.
Een hackamore kan erg scherp inwerken door de scharen. Jij als ruiter denkt vriendelijk te zijn voor je paard en begint met de beste bedoelingen aan een hackamore onder het mom van “ bitloos is vriendelijker voor mijn paard”. Toch hoeft dit zeker niet zo te zijn, de scharen van de hackamore werken namelijk in op het neusbeen van het paard.
Als we kijken naar de anatomie van het paardenhoofd dan zien we dat het neusbeen eindigt met een open holte ( de neusholte ) eronder. Ook zien we verschillende zenuwbanen langs het neusbeen lopen.
Met dit in gedachten is een bit in veel gevallen veel paardvriendelijker. Ook bij paarden met mondafwijkingen of als je geen metaal wilt. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende materialen en soorten bitten dat we voor ieder paard, iedere ruiter en iedere combinatie een passend bit kunnen vinden! En dat is wat wij als bitfitter willen en kunnen, zodat ruiter, maar vooral het paard er beter van wordt!