Voeding

Onbeperkt ruwvoer, waarom?

Onbeperkt ruwvoer voeren is niet hetzelfde als onbeperkt hooi voeren. Laten we daar mee beginnen! Als partner van Equilin zijn wij voorstander van ” het nieuwe voeren”. Maar wat houdt deze term nu precies in?

Een paard is gemaakt om over vele kilometers afstand zijn voer bij elkaar te scharrelen. Dit voer varieert van grassen en kruiden tot boomschors en vruchten. De manier waarop wij tegenwoordig paarden huisvesten maakt het zo goed als onmogelijk om in deze manier van voeren te voorzien. Dat betekent dus dat wij als verzorger ervoor moeten zorgen dat een paard toegang heeft tot de juiste voedingsmiddelen en hoeveelheden. Een paard wat te lang zonder toegang tot voer staat heeft een grotere kans op maag- en darmproblemen. Het spijsverteringsstelsel van een paard is niet gemaakt om uren stil te liggen. Een paard produceert alleen speeksel tijdens het kauwen, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld mensen en honden. Speeksel is noodzakelijk om de zure sappen die de maag continue produceert te neutraliseren. Maar ook in de dunne darm bevinden zich zure sappen. Een paard heeft geen galblaas, de gal die de lever produceert druppelt continue door naar de dunne darm. Zonder een continue gevuld en werkend spijsverteringssysteem werkt dit negatief in de maag en darmen van het paard.

hay-slowfeeder

Maar moet je dan maar een grote berg hooi neerleggen en hopen dat je paard hier de hele dag mee doet en zich niet overeet? Nee!

Ten eerste is het belangrijk om te weten wat je voert! Meten is weten, dus eerst zorgen voor getest hooi. Een paard heeft 2 tot 2,5 kilo droge stof per 100 kilo lichaamsgewicht nodig aan ruwvoer! Redt je dit niet met ruwvoer om wat voor reden dan ook, dan zou je hier kunnen aanvullen met een ruwvoermix. Verdeel porties over de dag door meerdere voermomenten in te lassen. Probeer te voorkomen dat je paard niet langer als 4 uur zonder ruwvoer staat! De maag van je paard is na 3 a 4 uur leeg.Heeft je paard toegang tot gras hou hier dan ook rekening mee met de hoeveelheid hooi die je voert.

Maak gebruik van slowfeeders, door de fijne mazen doet je paard langer over het eten van het hooi. Zorg voor meerdere voerpunten als daar de ruimte voor is. Zo moet je paard bewegen. En breng variatie aan, niet alleen hooi, maar bijvoorbeeld ook takken, luzerne en kruiden vallen onder ruwvoer ( check altijd eerst of het niet giftig is voor je paard). Heeft je paard toegang tot een wei, dan zal er altijd wat te scharrelen zijn en zal je paard ook altijd wat te knabbelen hebben tussen de voermomenten in. Staat je paard op stal geef dan als het mogelijk is stro bij. Desnoods in een hooiruif, maar op deze manier heeft je paard ook als zijn portie hooi op is toegang tot ruwvoer. Zorg voor uitdaging door bijvoorbeeld ook een speelbal te vullen met hooi en deze los op te hangen, je paard zal meer moeite moeten doen en doet langer met zijn hooi.

Naast hooi is het ook belangrijk dat je paard voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Doordat veel hooi afkomstig is van uitgeputte gronden is het raadzaam om aan te vullen met minimaal een balancer! Heeft je paard extra inspanning geleverd, drachtig of zogend of herstellend? Dan kan je ook nog aanvullen met extra voeding. Wij adviseren je graag wat jouw paard nodig heeft!

Samenvatting voeren van onbeperkt ruwvoer:

  • – Zorg voor getest hooi ( en uiteraard onbeperkt toegang tot drinkwater)
  • – Geef je paard per 100 kilo lichaamsgewicht 2 tot 2,5 kilo droge stof ruwvoer per 24 uur
  • – Zorg dat je paard niet langer dan 4 uur zonder ruwvoer staat
  • – Vul aan met een goede balancer en/of aanvullende voeding
  • – Vraag om advies