Verschil tussen lijnzaadolie en zalmolie
Lijnzaadolie bevat veel omega-3 en wordt daarom veel gebruikt als paardenvoeding. Maar deze bevat (net zoals de meeste andere plantaardige oliën) ALA en vrijwel geen EPA en DHA. Het lichaam kan ALA wel omzetten naar EPA en DHA, maar dat is zeer beperkt. Slecht 5-10% van de ALA kan het paard omzetten naar EPA en DHA. En alleen EPA en DHA kan door een dier echt gebruikt worden in het lichaam. Zalmolie daar en tegen is rijk aan EPA en DHA, waardoor deze direct opneembaar is voor het paard. EPA en DHA zijn van belang voor de lichamelijke ontstekingsremmende processen en werken positief op het neurologisch- en immuunsysteem. De DHA –vetzuren staan daarnaast ook bekend om het ondersteunen van het geheugen psychomotorische prestaties. Zo heeft een onderzoek aangetoond dat het een positief effectheeft op de hersenontwikkeling van veulens wanneer het aan drachtige merries wordt gegeven.
Onderzoek naar effect van zalmolie
Uit Amerikaans onderzoek met 13 paarden is gekeken naar het effect van zalmolie op prestatie en op bloedwaardes. Geresulteerd werd dat de hartslag gedurende training lager was, maar ook dat cholesterol en glucosegehalte in het bloed lager was bij paarden die zalmolie kregen toegediend. Onderzoekers hebben op basis van de resultaten geconcludeerd dat zalmolie een positief effect kan hebben bij paarden die insuline resistent zijn.
Aangeraden voor zomereczeem
Uit het Amerikaanse onderzoek kwam dat zalmolie het glucoselevel in het bloed positief beïnvloede. Hierdoor is het uitermate geschikt voor paarden met insuline resistentie. Maar zalmolie wordt ook aangeraden bij zomereczeem, het zou namelijk de jeukreactie op muggenbeten verminderen waardoor er minder geschuurd wordt.
Erg fijn supplement, we gebruiken het sinds kort voor onze hoefbevangen Shetlander en het werkt erg goed ze loopt veel soepeler dan eerst.