Huidproblemen, Gewrichten, Insulineresistentie, Voeding

Zalmolie voor paarden

zalmolie voor paarden

Zalmolie voor paarden

Je hebt er vast wel eens over gehoord, zalmolie. Deze olie wordt vooral veel gebruikt bij mensen en honden als voedingssupplement, maar tegenwoordig krijgt zalmolie steeds meer aandacht in de paardenwereld. 

In dit artikel lees je wat zalmolie is, de voordelen van zalmolie voor paarden, waarom je dit zou moeten bijvoeren en een conclusie waar alles nog een keer goed op een rijtje staat. 

Wat is zalmolie?

Zalmolie is een olie die wordt gewonnen uit zalm, een vis die rijk is aan omega-3 vetzuren, eicosapentaeenzuur (EPA), docosahexaeenzuur (DHA) en alfalinoleenzuur (ALA). Deze omega-3 vetzuren komen niet (of weinig) voor in andere plantaardige oliën. 

In zalmolie zitten voornamelijk EPA en DHA. Deze kan een paard niet zelf aanmaken in het lichaam. ALA krijgen paarden binnen door vers gras te eten. In hooi zitten heel weinig omega-3 vetzuren, dit komt door het drogen van het gras en doordat het vaak een tijd opgeslagen ligt.

Voordelen van zalmolie voor paarden

  • Verbeterde vacht en huidgezondheid

Zalmolie draagt bij aan een glanzende en gezonde vacht. De omega-3 vetzuren helpen bij het verminderen van huidontstekingen, droogheid en schilfering, waardoor de huidgezondheid verbetert. Ook is zalmolie aangeraden bij paarden met zomereczeem, het zou namelijk de jeukreactie op muggenbeten verminderen waardoor er minder geschuurd wordt. 

Uit Amerikaanse onderzoek komt naar voren dat zalmolie het glucoselevel in het bloed positief beïnvloedt. Hierdoor is het uitermate geschikt voor paarden met insuline resistentie.

  • Ontstekingsremmende eigenschappen

De omega-3 vetzuren in zalmolie hebben krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Dit kan van pas komen bij paarden die ontsteking gerelateerde problemen hebben. 

  • Ondersteuning van het immuunsysteem

Zalmolie kan het immuunsysteem van paarden versterken, waardoor ze beter bestand zijn tegen ziekten en infecties. Dit is vooral belangrijk voor sportpaarden die vaak onder stres staan. 

Uit Amerikaanse onderzoek met 13 paarden is gekeken naar het effect van zalmolie op prestatie en op bloedwaardes. Geresulteerd werd dat de hartslag gedurende training lager was, maar ook dat het cholesterol en glucosegehalte in het bloed lager was bij de paarden die zalmolie kregen toegediend als voorheen. 

  • Verbeterde gewrichtsgezondheid

Door de ontstekingsremmende werking kan zalmolie helpen bij het behouden van gezonde gewrichten en het verminderen van pijn en stijfheid bij oudere paarden of paarden die intensieve arbeid verrichten.

  • Ondersteuning van de hersenfunctie

DHA, een belangrijke omega-3 vetzuur in zalmolie, speelt een cruciale rol in de ontwikkeling en het onderhoud van de hersenfunctie. Dit kan bijdragen aan een betere concentratie en trainbaarheid van het paard. Goed dus om ook gedurende de dracht te geven.

zalmolie

Waarom je zalmolie voor paarden zou moeten bijvoeren 

Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren. Dit moet het paard binnen krijgen via voeding omdat het paard deze zelf niet kan aanmaken. ALA krijgen ze binnen door vers gras te eten, de andere 2 vetzuren krijgen ze (bijna) niet binnen. Slechts 5-10% van de ALA kan het paard omzetten naar EPA en DHA. 

EPA en DHA zijn van belang voor lichamelijke ontstekingsremmende processen en werken ook heel goed op het neurologisch- en immuunsysteem. Zo heeft een onderzoek aangetoond dat het een positief effect heeft op de hersenontwikkeling van veulens wanneer het aan drachtige merries wordt gegeven. 

Voor paarden die alleen op hooirantsoen staan is het dus belangrijk om omega-3 vetzuren aan het rantsoen toe te voegen. Ook in de winter, als ze minder of zelfs geen gras krijgen is het toevoegen van omega-3 vetzuren aan te raden. 

In zalmolie zitten de omega-3 vetzuren in die ze nodig hebben, hierbij hoeven ze dus niks om te zetten en krijgen ze meteen alle omega-3 vetzuren binnen. 

Conclusie

Zalmolie is heel geschikt als omega-3 voedingsbron voor paarden. Het heeft een therapeutische werking bij paarden. Het werkt heel breed en verbeterd zo de algehele gezondheid en het welzijn van de paarden. Bij paarden met zomereczeem kan zalmolie een positief effect hebben, evenals bij paarden met insulineresistentie en daaraan gerelateerde hoefbevangenheid. Doordat zalmolie rijk is aan EPA en DHA kan het paard deze direct gebruiken. Hierdoor is zalmolie een efficiënte omega-3 bron voor alle paarden.

Let op; zalmolie is geen geneesmiddel en is een ondersteunend voedingssupplement. Bestel hier jouw zalmolie voor je paard, verkrijgbaar in 1 liter, 2,5 liter en 5 liter.

Bronnen:

Zalmolie voor paarden?

https://askheltie.com/nl/ingredienten/zalmolie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *