Niet gecategoriseerd

Beenbescherming

beenbeschermers

Beenbescherming voor paarden, je hebt ze in verschillende vormen, kleuren en maten. Maar waarom gebruiken we eigenlijk beenbescherming? En welke beenbescherming gebruik je nu wanneer? Hieronder staat wat informatie over de verschillende beenbescherming en waarvoor ze gebruikt worden. 

Het dragen van beenbescherming bij paarden heeft natuurlijk het doel om de benen niet te beschadigen. In de benen van een paard lopen pezen, spieren, botten en weefsel, deze heeft het paard nodig om te kunnen bewegen, als deze beschadigd raken krijg je een blessure. Daarom bescherm je de benen met een beenbescherming. Hieronder vind je de verschillende soorten beenbescherming die je zou kunnen gebruiken. 

beenbeschermers paard

Peesbeschermers

De naam zegt het al; peesbeschermers zijn specifiek gericht op het beschermen van de pezen van het paard. Peesbeschermers hebben over het algemeen een harder deel om zo de pezen goed te kunnen beschermen tegen inwerkingen van buitenaf en voor schokabsorptie. Peesbeschermers worden meestal gebruikt voor de voorbenen.

Strijklappen

Strijklappen zijn bedoeld voor de achterbenen en worden gebruikt wanneer een paard de kogels langs elkaar strijkt en voorkomen wondjes op de achterbenen.

Strijkringen worden op dezelfde wijze ingezet als strijklappen.

Kogelbeschermers

Zijn wat steviger en geven meer druk als strijklappen. Kogelbeschermers worden gebruikt wanneer een paard zichzelf aantikt bij het lopen.

Springschoenen

Springschoenen dienen als een hulpmiddel ter bescherming van de hoef en hoefbal bij het springen. Ook tijdens andere disciplines van de paardensport worden springschoenen gebruikt, vaak om te voorkomen dat het paard zichzelf verwondt door op de hoef te trappen of het ijzer af te trappen, vooral bij paarden die erg ruim lopen.

Pijpkousen

Zijn beenbeschermers die rondom bescherming bieden en afhankelijk van het model ook ondersteuning.

Transportbeschermers

Ook wel stalbeschermers genoemd beschermen de benen tijdens transport, bijvoorbeeld wanneer een paard uit evenwicht raakt bij bijvoorbeeld een scherpe bocht. Ook bij jonge paarden en paarden die nog moeten wennen aan het vervoer in trailer of vrachtwagen is het raadzaam om transportbeschermers te gebruiken, deze paarden hebben vaak nog niet voldoende balans tijdens het vervoeren. Daarnaast worden transportbeschermers/ stalbeschermers ook gebruikt om de benen van een paard schoon te houden voor bijvoorbeeld een wedstrijd. En bij paarden die gevoelig zijn voor winterbevangenheid om de benen warm te houden.

Bandages

Beschermen de benen van het paard, echter wel in mindere mate als bijvoorbeeld peesbeschermers en beenbeschermers doen. Bandages worden ook gebruikt om zwellingen te verminderen en de zelfklevende bandages om te verbinden bij verwondingen. Wanneer bandages tijdens de training worden gebruikt is er een hoger risico op schade aan de pezen! 

Let op! Per 1 April 2024 zijn bandages niet meer toegestaan op het wedstrijdterrein bij wedstrijden georganiseerd onder de vlag van de KNHS! 

Advies nodig?

Zoals je leest zijn er vele soorten beenbescherming, alleen afhankelijk van wat heeft het paard nodig, onder welke omstandigheden wordt het gebruikt en welke disciplines worden met het paard beoefend. Het kan soms lastig zijn om de juiste beenbescherming voor je paard te vinden. Mocht je er niet uitkomen neem dan contact met ons op. Dan kijken we samen met jou wat het best passend is bij je paard.

Ook voor vragen met betrekking tot de maat kan je ons altijd even een berichtje sturen of via de whatsapp button op onze site contact opnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *