Paddock, stal en wei, Paardenspeelgoed

Stalondeugden en speelballen en paardenknuffels voor je paard

hay

Als paardenliefhebber wil je niks liever als de hele dag tijd doorbrengen met je paard. Maar hoe graag we dat ook willen, we kunnen niet de hele dag bij onze paarden zijn. Zeker als paarden beperkte bewegingsvrijheid hebben doordat ze in de stal of op een paddock staan hebben ze afleiding nodig om stalondeugden te voorkomen. Van nature bewegen paarden zo’n 17 uur per dag, al zoekend naar voedsel lopen ze rond.

Ook paarden die vanwege revalidatie ineens hele dagen op boxrust staan hebben afleiding en afwisseling nodig. Of paarden die, om welke reden dan ook, alleen staan en extra afleiding en hersenwerk kunnen gebruiken. ( Bijna) alle paarden worden blij van speelgoed voor paarden en paardenknuffels. 

Stalondeugden en de nadelen ervan

Paarden die zich vervelen kunnen ongewenst gedrag, ook wel stalondeugden genoemd, gaan vertonen. Behalve dat dit een teken van stress is is dit ook niet goed voor de algehele gezondheid van het paard.

Stalondeugden zijn stereotiep gedrag, oftwel steeds herhalende gedragingen zonder doel of reden. Waarom paarden hier dan toch mee doorgaan? Door dit stereotiep gedrag maken de hersenen het stofje endorfine aan. Endorfine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en werkt verslavend. Het stereotiep gedrag werkt dus zelfbelonend en wordt hiermee in stand gehouden.

Er zijn diverse vormen van stalondeugden, onderstaand een korte opsomming:

 • Weven:
  • ” wiebelen” van het ene voorbeen op het andere, meestal doen ook hoofd en hals mee. Door deze continue beweging geeft dit extra belasting voor de hoeven en gewrichten en soms ook abnormale spieropbouw. Bij paarden die weven staan de voorbenen altijd iets uit elkaar.
 • Luchtzuigen:
  • luchtzuigen is het ineens naar binnen halen van een enorme teug lucht, een soort omgekeerde boer. Dit gaat vaak, maar niet altijd, gepaard met kribbebijten. Vandaar dat we deze twee ook apart benoemen.  Belangrijk hierbij is om geen luchtzuigband te gebruiken, maar een alternatief te bieden en afleiding. 
 • Kribbebijten:
  • kribbebijten lijkt op luchtzuigen, alleen gaat het dan gepaard met het vastpakken van een vast iets. Bijvoorbeeld de rand van een voerbak of boxdeur, met de voortanden zetten ze zich vast en zuigen dan een hap lucht naar binnen door het aanspannen van de hals en het samentrekken van de onderste halsspieren. Paarden die kribbebijten hebben vaak afgesleten voortanden.
 • Boxlopen:
  • boxlopen is het steeds weer hetzelfde rondje door de stal of paddock lopen. Vergelijkbaar wat dieren in een dierentuin ook nogal eens laten zien. Dit is typisch stressgedrag en deze paarden zijn volkomen hierop gefocust. Vergeten daardoor vaak te eten en te drinken en het is te herkennen aan de uitgesleten paden in de paddock/wei en bodembedekking van de stal.
 • Trappen en schrapen met de voorbenen:
  • deze gedragingen worden ook vaak gezien rond voedertijd en zijn een signaal van het paard dat hij niet vergeten wil worden. Bij paarden die veelvuldig schrapen zie je vaak ernstige slijtage aan de voorhoeven.
 • Zelmutilatie:
  • uit verveling en stress kunnen paarden zichzelf beschadigen door het continue bijten en knabbelen aan bijvoorbeeld benen, borst en flanken. In eerste instantie denkt men vaak aan jeuk.
 • Stro eten:
  • dit wordt niet direct gezien als een stalondeugd, maar aangezien een paard het grootste deel van de dag bezig is met voedselvoorziening, en bij gebrek aan voldoende ruwvoer kan een paard overgaan tot het leegeten van de stal. Zie ook ons blog over ruwvoer. Het eten van stro, vlas en andere bodenbedekking is niet zonder risico’s. Onder andere koliek, buikvliesontsteking en darmperforatie kunnen een gevolg zijn van het eten van bodembedekking.

Hoe voorkom je stalverveling?

Nu we weten dat stress de oorzaak is van stalondeugden bij onze geliefde paarden willen we natuurlijk ook weten wat kan bijdragen aan een oplossing. Een oplossing is in elk geval niet om het het paard onmogelijk te maken om de stalondeugd uit te voeren. Het paard is verslaafd aan het stofje endorfine wat vrijkomt bij het stereotiep gedrag. Het onmogelijk maken zal alleen maar voor meer stress zorgen, wat uiteindelijk ook voor maagzweren kan zorgen.

Wat kan je dan wel doen?

Behalve een ander management rondom je paard, zoals onbeperkt ruwvoer, voldoende vrije beweging en contact met soortgenoten, kan je ook afleiding aanbieden. Afleiding in de zin van speciaal voor paarden ontworpen paardenspeelgoed. Van speelballen tot likstenen en van paardenknuffels tot uitdagende hooiballen en speelballen, maar ook slowfeeders.

Omdat wij als Puur Paardenkracht Ruitersportwinkel echt staan voor het welzijn van paarden hebben we een enorm groot assortiment in paardenspeelgoed. Dit speelgoed hebben we, uiteraard, ook zelf getest met diverse paarden.

Onze favorieten

Natuurlijk hebben ook wij, of beter gezegd, onze paarden een aantal favoriete producten! Onderstaand een paar favorieten uit de categorie paardenspeelgoed.

Wortel  en teckel paarden knuffel groot

De knuffel in de vorm van een wortel of een teckel, de wortel is ongeveer 50 centimeter en de teckel zelfs 60 centimeter. Doordat deze is gemaakt van leer is die ook stevig. De vulling geeft een ritselend geluid wat zorgt dat paarden geboeid zijn en blijven door deze leuke knuffel. Door de stevige lus die eraan zit kan je hem makkelijk bevestigen. Wij gebruiken deze knuffel bij onze jongere paarden, wel onder toezicht als we er zelf zijn maar op dat moment met een ander paard of stalwerkzaamheden bezig zijn.

Lax fun producten voor het paard

Wil je je paard gedurende langere tijd bezighouden dan zijn de producten van Lax wel een uitkomst!

Wat te denken van de Lax speelemmer? Deze wiebelt en door de speciaal gevormde buis is het voor het paard een leuke uitdaging om voertjes of een Lax knabbelblok op te eten. De knabbelblokken zijn gebaseerd op ruwvoer en verkrijgbaar in diverse varianten waardoor ook paarden die geen luzerne mogen deze kunnen eten. Het leuke is dat je de knabbelblokken ook in een hangende variant hebt, maar dat de knabbelblokken ook in bijvoorbeeld de Hay speelbal of wortel kunnen of gecombineerd met likstenen.

Voetbal voor je paard

Hoe leuk! Samen met je paard voetballen…wij hebben van Maximus de play balls. Duw de bal en laat je paard ontdekken wat het is…binnen de kortste keren wordt de nieuwsgierigheid gewekt en zal je paard steeds een stapje verder gaan. Bij onze jaarling een grote favoriet waar hij ook alleen heerlijk mee speelt!

Conclusie

Kortom, er is genoeg om je paard voldoende afleiding te geven op momenten dat je er zelf niet bij kan zijn of dat je paard zichzelf bezig moet houden. En fabrikanten ontwikkelen steeds meer speelgoed speciaal voor paarden. Twijfel je nou wat in jouw situatie het beste speelgoed is voor je paard, neem dan even contact met ons op en dan kijken we samen wat het beste aansluit. Hier kan je alvast inspiratie opdoen!